MEMASAK HATI BUYAH

Bahan-bahannya

½ kilo hati buyah

2 sudu makan ketumbar (serbuk)

1 sudu makan jintan manis (serbuk)

1 sudu makan jintan putih (serbuk)

8 sudu makan lada kisar

4 biji bawang merah – dikisar

2 ulas bawang putih – dikisar

Kicap pekat cap unta (secukup rasa)

Kicap manis cap kipas (secukup rasa)

Sedikit gula,

Sedikit garam,

Sedikit lada hitam

Lada sulah

Sedikit halia, langkuas dan serai

 

Cara membuatnya

  1. Hati buyah dipotong sederhana kemudian direbus dengan sedikit garam dan halia.
  2. Setelah masak dipotong nipis
  3. Rempah-rempah digaul rata, masukkan kedlm hati buyah yang telah dipotong nipis tadi
  4. Diperap selama 3 jam selepas itu barulah digoreng kemudian dijemur
  5. Sangat sesuai dimakan ketika panas.

 

Selamat mencuba…..semoga sukses…

1 Comment

  1. Zul said,

    September 6, 2010 at 12:34 am

    macam mana cara nak supaya hati buyah ani betahan lama, kadang2 baru sehari dah bekulat


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: